An apple a day keeps the doctor away – Waarom we meer fruit moeten eten!
Waarom is fruit gezond?
Fruit bevat veel vitamines, mineralen, water en bioactieve stoffen. Het eten van fruit verlaagt het risico op hart-en vaatziekten en hangt samen met een verlaagd risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit bevat veel koolhydraten wat zorgt voor energie. Naast dat fruit heel gezond is voor wat erin zit, is fruit ook heel gezond voor wat er juist niet inzit. Fruit bevat namelijk niet veel kcal, vetten of zout.
Hoeveel fruit per dag?
Het advies is om minimaal 2 porties (200g) per dag te eten met een maximum van 4 porties. Los van alle gezonde voedingsstoffen bevat fruit veel fruit suiker en daarom willen we er niet teveel van eten.
Variatie is belangrijk
Elk stuk fruit bevat zijn eigen voedingsstoffen. Zo bevat een sinaasappel veel vitamine C, blauwe bessen veel vitamine K en een banaan veel kalium. Door te variëren in het soort fruit dat je eet, krijg je van alle belangrijke voedingsstoffen wat binnen.
Sap en gedroogd fruit
Het drinken van vruchtensap staat niet in de Schijf van Vijf. In sap zitten minder vezels, minder voedingsstoffen én veel suikers, vergeleken met een stuk fruit. Een glas sap, wat al gauw uit 4-5 stukken fruit bestaat, bevat namelijk net zoveel suiker als een glas frisdrank. Sap verhoogt daardoor het risico op overgewicht en diabetes type 2. Doordat er in sap minder vezels zitten dan in fruit, geeft een glas sap geen verzadigd gevoel, maar een stuk fruit wel. Het drogen van fruit zorgt ervoor dat vitamine C verloren gaat, terwijl de hoeveelheid suiker en kcal achterblijft. Hierdoor staat gedroogd fruit ook niet in de Schijf van Vijf.
Is een vitaminepil net zo goed?
Hoe fruit precies de kans op ziekten verkleint, wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen die in fruit zitten. Een vitaminepil kan fruit dus niet vervangen, omdat een vitaminepil slechts de vitamines bevat.