Waarom we meer fruit moeten eten!

An apple a day keeps the doctor away – Waarom we meer fruit moeten eten!

 

Waarom is fruit gezond?

Fruit bevat veel vitamines, mineralen, water en bioactieve stoffen. Het eten van fruit verlaagt het risico op hart-en vaatziekten en hangt samen met een verlaagd risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Fruit bevat veel koolhydraten wat zorgt voor energie. Naast dat fruit heel gezond is voor wat erin zit, is fruit ook heel gezond voor wat er juist niet inzit. Fruit bevat namelijk niet veel kcal, vetten of zout.

 

Hoeveel fruit per dag?

Het advies is om minimaal 2 porties (200g) per dag te eten met een maximum van 4 porties. Los van alle gezonde voedingsstoffen bevat fruit veel fruit suiker en daarom willen we er niet teveel van eten.

 

Variatie is belangrijk

Elk stuk fruit bevat zijn eigen voedingsstoffen. Zo bevat een sinaasappel veel vitamine C, blauwe bessen veel vitamine K en een banaan veel kalium. Door te variëren in het soort fruit dat je eet, krijg je van alle belangrijke voedingsstoffen wat binnen.

 

Sap en gedroogd fruit

Het drinken van vruchtensap staat niet in de Schijf van Vijf. In sap zitten minder vezels, minder voedingsstoffen én veel suikers, vergeleken met een stuk fruit. Een glas sap, wat al gauw uit 4-5 stukken fruit bestaat, bevat namelijk net zoveel suiker als een glas frisdrank. Sap verhoogt daardoor het risico op overgewicht en diabetes type 2. Doordat er in sap minder vezels zitten dan in fruit, geeft een glas sap geen verzadigd gevoel, maar een stuk fruit wel. Het drogen van fruit zorgt ervoor dat vitamine C verloren gaat, terwijl de hoeveelheid suiker en kcal achterblijft. Hierdoor staat gedroogd fruit ook niet in de Schijf van Vijf.

 

Is een vitaminepil net zo goed?

Hoe fruit precies de kans op ziekten verkleint, wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen die in fruit zitten. Een vitaminepil kan fruit dus niet vervangen, omdat een vitaminepil slechts de vitamines bevat.

Wat onze leden zeggen

Melissa

Sinds november 2021 ben ik samen met een vriendin gaan sporten bij Sport & Slank in Oudenbosch. Ik vind het leuk als er een balans is tussen actie en gezelligheid. Dat heb ik hier gevonden! Robin hoort mijn geklaag aan, maar krijgt het toch voor elkaar mij te activeren en dat ik netjes 2 keer per week in de sportschool ben. Op naar nog vele sportieve lachmomenten!

Melissa

Kevin

Goede begeleiding en prettige ambiance stimuleren een goede work-out!

Kevin

Ik sport ruim een jaar bij Sport en Slankstudio, onder de bezielende leiding van Puck. De persoonlijke, professionele aandacht werkt goed voor mij . Tijdens de lockdown allerlei mogelijkheden om toch te sporten , thuis maar ook, zodra dit mogelijk was, ook buiten .Ook het eetplan heeft voor mij goed gewerkt  .Ga nog steeds elke keer met plezier sporten, wat toch eigenlijk de bedoeling moet zijn

Nadjezjda le Maire

Op advies van een vriendin gaan sporten bij coach Puck. Ze heeft niets teveel gezegd!! In 2 maanden tijd al 10 kilo afgevallen dankzij de goede begeleiding van Puck op het gebied van sporten en voeding. Ook het stellen van tussentijdse (kleinere) doelen helpt mij om gemotiveerd te blijven. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn doel, om komende winter weer samen met mijn gezin te kunnen gaan skiën, ga halen ⛷💪

Nadjezjda le Maire

Geertje Kalle

Trainen bij Sport & Slankstudio biedt me overzicht in mijn workouts en structuur in de planning daarvan. Daardoor boek ik goede resultaten! -

Geertje Kalle

circle-arrow-left
circle-arrow-right

Meer info?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met Sport & Slankstudio door dit formulier in te vullen