Sport & Slankstudio Blog pagina

Sport & Slankstudio Blog pagina

arrow-down

Wanneer zijn je sport- of hardloopschoenen aan vervanging toe?

Wanneer zijn je sport- of hardloopschoenen aan vervanging toe?

Ik hoor jullie nu denken: ‘hoe lang heb ik die oude sportschoenen al wel niet’. Als je niet meer kan herinneren wanneer je ze hebt aangeschaft is het sowieso tijd voor nieuwe! De rest van de tips volgen hieronder:

 

Het belang van goede sportschoenen

Goede sportschoenen zorgen voor een goede demping en stabiliteit, deze zorgen ervoor dat je minder belasting hebt op de gewrichten, dat je minder snel blessures oploopt en dat je beter presteert. Daarbij zorgen goede sportschoenen ervoor dat je je voet goed afrolt en dat je voeten goed geleiden. De kwaliteit van je schoenen neemt echter af hoe ouder ze zijn.

 

Wanneer zijn je sportschoenen toe aan vervanging?

Er zijn twee factoren die belangrijk zijn of je sportschoenen toe zijn aan vervanging: hoe oud ze zijn en hoeveel kilometers ze hebben gelopen. In sportschoenen zit een demping die na een tijdje verloren gaat. Na ongeveer twee jaar is de demping uit je schoenen grotendeels verdwenen omdat het rubber in de zool dan uithardt, ongeacht of je ze nu gebruikt of in de kast laat staan. Hardlopers zouden rond de 800 gerende kilometers hun sportschoenen moeten vervangen. Dus hoe meer kilometers je rent hoe vaker nieuwe schoenen. Voor alle andere sporten kun je ook onderstaande punten aanhouden:

  1. Geen veerkracht/demping meer: vervang je schoenen als je midden zool harder of platter aan gaat voelen en je voor jouw gevoel zwaarder begint te lopen

  2. Vaak pijn of blessures: pijnlijke voet, heup of knie

  3. Versleten zolen: het profiel is op sommige plekken of overal versleten. Als je je schoenen op een tafel legt en ze hellen naar een kant, betekent dit dat de schoen aan een kant versleten is.

  4. Schade aan de rest van de schoen: de bovenkant en de veters zorgen voor stevigheid. Als daar gaatjes en scheurtjes in zitten heb je minder steun

 

Extra factoren die de levensduur bepalen

  • Hoe zwaarder je bent hoe eerder de demping verslijt

  • Schoenen met minder ondersteuning zijn minder stabiel en slijten sneller

  • De ondergrond: asfalt of beton slijt sneller dan een zand of sportondergrond

 

Conclusie

Goede sportschoenen zijn van groot belang voor een goede demping en stabiliteit, deze zorgen ervoor dat je minder belasting hebt op de gewrichten, dat je minder snel blessures oploopt en dat je beter presteert. Daardoor is het belangrijk dat je je schoenen op tijd vervangt als de kwaliteit minder wordt. Vervang om de 2 jaar je sportschoenen en bij veelvuldig gebruik vaker. Let hierbij op of je minder goede demping en ondersteuning hebt van je schoen, minder goed vooruit komt, pijn of blessures oploopt, of de zolen of buitenkant versleten is.

Nog vragen of suggesties? Neem contact met ons op!

Geen probleem. Vul het contactformulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie.

Over Sport & Slank

Sport & Slankstudio helpt leden weer fitter, gezonder en slanker te worden en te blijven. De coaches staan garant voor 100% persoonlijke begeleiding. Of het nou gaat over weer fit worden, afvallen of meer in balans leven. Interesse? Start dan nu met de proefmaand. Of wil je eerst ontdekken wat het beste bij je past? Doe dan de lidmaatschapstest. Stel in ieder geval niet langer uit, want heel eerlijk, je bent al best een tijd bezig met uitstellen… Toch? Daarom, start vandaag jouw gezondere leefstijl!

Locaties

Nederland:

Bergen op zoom, Dinteloord, Dordrecht, Dordrecht Centrum, Emmen, Etten-Leur, Hoogerheide, Hoogeveen, Klundert, Middelharnis, Nieuw-VennepOudenbosch, Oud Gastel, Prinsenbeek, RaamsdonksveerRoosendaal de Meeten, Vijfhuizenberg, Sleeuwijk, Udenhout, Ulvenhout, Vught, Zundert, Zwijndrecht

België:

Essen en Kalmthout