Sport & Slankstudio Blog pagina

Sport & Slankstudio Blog pagina

arrow-down

is mayonaise nu werkelijk zo ongezond?

Mayonaise uit het verdomhoekje

Mayonaise wordt vaak geschetst als ongezond, maar is mayonaise nu werkelijk zo ongezond? Als mayonaise liefhebber leek me dit de perfecte vraag om uit te zoeken. Want wie houdt er nou niet van een frietje met mayonaise op z’n tijd!? 

Bestanddelen

Om tot de categorie mayonaise te behoren, moet het mengsel minimaal 70% vet en 5% eigeel bevatten. Dit hoge vetpercentage is grotendeels afkomstig uit plantaardige oliën, zoals raapzaad-, koolzaad- of olijfolie, die voornamelijk gezonde onverzadigde vetten bevatten. Slechts een klein percentage van het totale vet is afkomstig van het eigeel waarin ook verzadigd vet, het ongezonde vet, zit. Mayonaise bestaat naast plantaardige olie en eigeel uit mosterd, azijn en/of citroensap.

Volle of halfvolle mayonaise

Doordat volle mayonaise veel vetten bevat is het behoorlijk hoog in kilocalorieën (kcal),

namelijk wel 90-110 kcal per eetlepel. Mocht je willen afvallen, en dus letten op je kcal

inname, houdt hier dan rekening mee. Een alternatief is om halfvolle mayonaise te kiezen wat weliswaar de helft minder vetten kan bevatten. Wel is het zo dat deze vermindering in vetten vaak ook smaak vaak gecompenseerd wordt door meer suikers toe te voegen. 

 

Is mayonaise een goede manier om vet binnen te krijgen?

Vetten zijn een essentieel onderdeel van een goed dieet. Hierbij maken we onderscheid

tussen onverzadigde en verzadigde vetten. Verzadigd vet zorgt namelijk voor een verhoging van het slechte LDL-cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Onverzadigde vetten zorgen juist voor een verhoging van het goede HDL-cholesterol, dat ervoor zorgt dat cholesterol in de bloedvaten wordt opgeruimd. Vetten zijn ook nodig voor het binnenkrijgen van de in vet oplosbare vitamines A,D,E en K. Mayonaise bevat per eetlepel +/- 12,6 g onverzadigd en 1,7 g verzadigd vet. Doordat mayonaise rijk is aan onverzadigd vet en slechts weinig verzadigde vetten bevat,is dit een goede manier om vetten binnen te krijgen.

 

De beste mayonaise maak je zelf

Als we enkel kijken naar de bestanddelen van mayonaise dan is dit dus gezond. Wees echter wel alert als je mayonaise in de supermarkt koopt. Veelal heeft mayonaise uit een pot

toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden. Kies daarbij wel een mosterd met weinig zout of gebruik mosterdzaadjes.

Conclusie

Als we naar de bestanddelen van mayonaise kijken, is het juist gezond om af en toe een lepel (half)volle mayonaise te eten. Dit komt door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten die een positief effect hebben op cholesterol en door de in vet oplosbare vitamines. Houd er wel rekening mee dat er niet te veel zout of suiker aan toegevoegd is. Daarom is veelal de beste keuze om mayonaise zelf te maken. Als je het aan mij vraagt, is mayonaise ook gewoon ontzettend lekker, wat voor mij reden genoeg is om af en toe naar de pot te grijpen.

Nog vragen of suggesties? Neem contact met ons op!

Geen probleem. Vul het contactformulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie.

Over Sport & Slank

Sport & Slankstudio helpt leden weer fitter, gezonder en slanker te worden en te blijven. De coaches staan garant voor 100% persoonlijke begeleiding. Of het nou gaat over weer fit worden, afvallen of meer in balans leven. Interesse? Start dan nu met de proefmaand. Of wil je eerst ontdekken wat het beste bij je past? Doe dan de lidmaatschapstest. Stel in ieder geval niet langer uit, want heel eerlijk, je bent al best een tijd bezig met uitstellen… Toch? Daarom, start vandaag jouw gezondere leefstijl!

Locaties

Nederland:

Bergen op zoom, Dinteloord, Dordrecht, Dordrecht Centrum, Emmen, Etten-Leur, Hoogerheide, Hoogeveen, Klundert, Middelharnis, Nieuw-VennepOudenbosch, Oud Gastel, Prinsenbeek, RaamsdonksveerRoosendaal de Meeten, Vijfhuizenberg, Sleeuwijk, Udenhout, Ulvenhout, Vught, Zundert, Zwijndrecht

België:

Essen en Kalmthout