Alles wat je moet weten over kaas!
Een dag geen kaas gegeten is een dag niet geleefd. Wij als Nederlanders zijn gek op kaas, maar welke kaas past binnen een gezond eetpatroon en wat is het verschil tussen verschillende kazen?
De smaak van jong en oud
De benaming van kaas ligt aan hoe lang die gerijpt heeft, hoe langer een kaas rijpt hoe lager het watergehalte. Oude kaas heeft langer gerijpt dan jonge kaas en bevat daardoor veel minder water. Dit betekent dat oude kaas een intensere, pittigere en vollere smaak heeft dan jonge kaas. Jonge kaas is juist heel smeuïg, zacht en romig.
Hoe lang rijpt kaas
Jong – jong belegen – belegen – extra belegen – oud – overjarig
4 wk 8-10 wk 4mnd 7-8 mnd 10-12 mnd >12 mnd
Verschil 30+ en 48+
De getallen zoals 30+ en 48+ die een kaas heeft zegt iets over het vetpercentage in de kaas over de hoeveelheid droge stof. Droge stof is het kaas gedeelte zonder het water. Oude kaas, die door het rijpen minder water bevat heeft een groter gedeelte droge stof dan jonge kaas. Een 30+ oude kaas bevat dus veel meer vet (en kcal) dan een 30+ jonge kaas. Een 48+ jonge kaas bevat veel meer vet dan een 30+ jonge kaas.
Welke kazen passen in een gezond eetpatroon
Kaas bevat doordat het van zuivel is gemaakt veel eiwitten, maar ook veel verzadigd vet en zout. Kaas bevat dezelfde gezondheidseffecten als melkproducten. Kaas is rijk aan vit B12, vit B2, vit A, calcium, selenium, fosfor, magnesium en zink. Magere 10+, 20+ en 30+ kazen (die wat lager in vet zijn) met minder dan 2 gram zout per 100 gram staan in de Schijf van Vijf. Deze passen daarom binnen een gezond eetpatroon.
Speciale kazen
Denk hierbij aan brie, camembert, roquefort en gorgonzola. Deze kazen bevatten vaak heel veel vet, kcal en zout. Daarom staan deze niet in de schijf van vijf. Wel is het zo dat deze kazen vol smaak zitten, en ideaal zijn bij een kaasplateau of borrelplank. Dus geniet ervan maar wel met mate 😉
Conclusie
Door de langere rijping heeft een oudere kaas een intensere, pittigere en vollere smaak dan jonge kaas. Dit komt doordat oude kaas minder water bevat en meer droge stof heeft dan jonge kaas. De getallen 30+ en 48+ zeggen iets over het vetpercentage over deze hoeveelheid droge stof. Hierdoor heeft 30+ oude kaas meer vet dan een 30+ jonge kaas. Een 48+ jonge kaas bevat veel meer vet dan een 30+ jonge kaas. Kaas bevat veel eiwitten maar ook veel verzadigd vet en zout. De magere kazen 10+, 20+ en 30+ passen binnen een gezond eetpatroon mits ze niet te veel zout bevatten. Wil je toch een keer zondigen met een minder gezondere kaas kies dan af en toe een stuk 48+ oude kaas, brie of gorgonzola.