Sport & Slankstudio Blog pagina

Sport & Slankstudio Blog pagina

arrow-down

Alles wat je moet weten over kaas!

Alles wat je moet weten over kaas!

 

Een dag geen kaas gegeten is een dag niet geleefd. Wij als Nederlanders zijn gek op kaas, maar welke kaas past binnen een gezond eetpatroon en wat is het verschil tussen verschillende kazen?

 

De smaak van jong en oud

De benaming van kaas ligt aan hoe lang die gerijpt heeft, hoe langer een kaas rijpt hoe lager het watergehalte. Oude kaas heeft langer gerijpt dan jonge kaas en bevat daardoor veel minder water. Dit betekent dat oude kaas een intensere, pittigere en vollere smaak heeft dan jonge kaas. Jonge kaas is juist heel smeuïg, zacht en romig.

 

Hoe lang rijpt kaas

Jong  – jong belegen – belegen – extra belegen –      oud         –  overjarig

4 wk           8-10 wk    4mnd        7-8 mnd         10-12 mnd      >12 mnd

 

Verschil 30+ en 48+

De getallen zoals 30+ en 48+ die een kaas heeft zegt iets over het vetpercentage in de kaas over de hoeveelheid droge stof. Droge stof is het kaas gedeelte zonder het water. Oude kaas, die door het rijpen minder water bevat heeft een groter gedeelte droge stof dan jonge kaas. Een 30+ oude kaas bevat dus veel meer vet (en kcal) dan een 30+ jonge kaas. Een 48+ jonge kaas bevat veel meer vet dan een 30+ jonge kaas.

 

Welke kazen passen in een gezond eetpatroon

Kaas bevat doordat het van zuivel is gemaakt veel eiwitten, maar ook veel verzadigd vet en zout. Kaas bevat dezelfde gezondheidseffecten als melkproducten. Kaas is rijk aan vit B12, vit B2, vit A, calcium, selenium, fosfor, magnesium en zink. Magere 10+, 20+ en 30+ kazen (die wat lager in vet zijn) met minder dan 2 gram zout per 100 gram staan in de Schijf van Vijf. Deze passen daarom binnen een gezond eetpatroon.

 

Speciale kazen

Denk hierbij aan brie, camembert, roquefort en gorgonzola. Deze kazen bevatten vaak heel veel vet, kcal en zout. Daarom staan deze niet in de schijf van vijf. Wel is het zo dat deze kazen vol smaak zitten, en ideaal zijn bij een kaasplateau of borrelplank. Dus geniet ervan maar wel met mate 😉

 

Conclusie

Door de langere rijping heeft een oudere kaas een intensere, pittigere en vollere smaak dan jonge kaas. Dit komt doordat oude kaas minder water bevat en meer droge stof heeft dan jonge kaas. De getallen 30+ en 48+ zeggen iets over het vetpercentage over deze hoeveelheid droge stof. Hierdoor heeft 30+ oude kaas meer vet dan een 30+ jonge kaas. Een 48+ jonge kaas bevat veel meer vet dan een 30+ jonge kaas. Kaas bevat veel eiwitten maar ook veel verzadigd vet en zout. De magere kazen 10+, 20+ en 30+ passen binnen een gezond eetpatroon mits ze niet te veel zout bevatten. Wil je toch een keer zondigen met een minder gezondere kaas kies dan af en toe een stuk 48+ oude kaas, brie of gorgonzola.

Nog vragen of suggesties? Neem contact met ons op!

Geen probleem. Vul het contactformulier in en we komen zo snel mogelijk bij je terug met meer informatie.

Over Sport & Slank

Sport & Slankstudio helpt leden weer fitter, gezonder en slanker te worden en te blijven. De coaches staan garant voor 100% persoonlijke begeleiding. Of het nou gaat over weer fit worden, afvallen of meer in balans leven. Interesse? Start dan nu met de proefmaand. Of wil je eerst ontdekken wat het beste bij je past? Doe dan de lidmaatschapstest. Stel in ieder geval niet langer uit, want heel eerlijk, je bent al best een tijd bezig met uitstellen… Toch? Daarom, start vandaag jouw gezondere leefstijl!

Locaties

Nederland:

Bergen op zoom, Dinteloord, Dordrecht, Dordrecht Centrum, Emmen, Etten-Leur, Hoogerheide, Hoogeveen, Klundert, Middelharnis, Nieuw-VennepOudenbosch, Oud Gastel, Prinsenbeek, RaamsdonksveerRoosendaal de Meeten, Vijfhuizenberg, Sleeuwijk, Udenhout, Ulvenhout, Vught, Zundert, Zwijndrecht

België:

Essen en Kalmthout